Zwemmend Redden

Kom jij bij ons

Zwemmend redden?

Bij Reddingsbrigade Lemmer kun je wekelijks zowel op woensdag- als vrijdagavond diverse lessen en trainingen volgen in het reddend zwemmen. Voor de jongere leden zijn onze trainingen op spelende wijze gericht op het overlevingszwemmen. Daarna leer je tijdens de lessen naast jezelf ook anderen redden. Uiteindelijk kun je later aan de slag als lifeguard bij festivals en evenementen. Maar ook als lifeguard in een zwembad of op het strand. 

Opleidingen

De opleidingen zijn samengesteld door Reddingsbrigade Nederland en niet alleen leerzaam, maar bovendien ook leuk! Zo dienen beginnende zwemmers zich te ontwikkelen tot inzetbare redders. De opleidingen richten zich op uithoudingsvermogen, oriëntatie, coördinatie, inzicht en eigen veiligheid. Daarnaast spelen samenwerking en communicatie een belangrijke rol. 

De structuur van de brevettenlijn bestaat uit drie hoofdniveaus:

Junior Redder 1 t/m 4 is gericht op zelfredding en het verbeteren van je zwemvaardigheid. Het start daarom met de basisvaardigheden voor het redden van anderen

Zwemmend Redder 1 t/m 4 zorgen ervoor dat je nog beter wordt in het redden van anderen. Daarnaast leer je de bevrijdingsgrepen en hoe je iemand anders kunt vervoeren in het water

Diploma Life Saver 1 t/m 3 richt zich meer op de technieken en het gebruik van diverse reddingsmiddelen. Ook leer je hoe je meerdere slachtoffers kunt redden en hoe je leiding kunt geven bij een ongeval

De Life Saver opleidingen bestaan gedeeltelijk uit een theorie-examen. Maak je hiervoor geen zorgen, wij helpen je om goed voorbereid het examen in te gaan en verzorgen daarom theorielessen. Voor de examens van Life Saver 2 en 3 dien je te beschikken over een geldig EHBO-diploma, waarvoor je bij ons een volledige EHBO-cursus kunt volgen.  

Met de Life Saver diploma’s mag je vervolgens toezichthouden bij diverse evenementen

Hoe ziet ons zwemjaar eruit?

Onze zwemavonden zijn wekelijks op zowel woensdag- als vrijdagavond. Wij starten met de opleidingen in september en ronden deze af in juli.

Van september t/m eind november richten onze instructeurs zich eerst op de S.T.A.-brevetten, oftewel het overlevingszwemmen. Het opbouwen van conditie en gekleed zwemmen staat hierin centraal. Deze opleiding ronden wij af in december met een examen. 

Vanaf januari starten wij met de Lifesaving opleidingen vanuit Reddingsbrigade Nederland. Daarvoor wordt eind juni of begin juli een examen afgenomen. Op deze pagina lees je meer over de examens en veelgestelde vragen

Opleiding tot instructeur

Binnen Reddingsbrigade Lemmer is het ook mogelijk een opleiding tot instructeur te volgen. Deze opleiding wordt aangeboden vanuit Reddingsbrigade Nederland en vindt plaats in de praktijk, is competentiegericht en vraagt eigen inzet. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. 

Lifeguard opleiding

Lijkt het jou leuk om toezicht te houden bij evenementen? Dan kun je de opleiding tot lifeguard volgen. Tijdens deze opleiding draai je al mee in het houden van toezicht bij evenementen. Zo doe je alvast ervaring op in de praktijk. Daarnaast bestaat de opleiding uit het volgen van onder andere buitentrainingen en het leren varen. Daarnaast gaat het ook om het redden van drenkelingen. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. 

Meer informatie?

Kom gerust eens langs op een van onze trainingsavonden in het zwembad.

Meer informatie over de lessen in het zwemmend redden van Reddingsbrigade Lemmer vind je hiernaast. 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Algemene informatie

Algemene informatie

Welke zwemkleding, het lidmaatschap en de kijklessen. Daarnaast ook andere informatie.

Gekleed zwemmen

Gekleed zwemmen

Wanneer gekleed zwemmen en welke kleding kun je het beste aantrekken?

Zwemexamen

Informatie examens

Alle informatie rondom zowel de STA-examens als onze Lifesaving examens

FAQ

Heb je vragen over het zwemmend redden of andere activiteiten? Lees dan hier meer.

Bekijk ook onze social media