Zwemexamens

Alle informatie over de zwemexamens bij Reddingsbrigade Lemmer

Bij Reddingsbrigade Lemmer zwem je wekelijks op woensdag- of vrijdagavond in Zwembad Ny Sudersé in Lemmer. In september starten wij met de opleiding voor het overlevingszwemmen, welke wij in december afsluiten met een examen. Vanaf januari starten wij met de Lifesaving opleidingen, vanuit Reddingsbrigade Nederland. Voor deze opleiding vinden de zwemexamens eind juni of begin juli plaats. Op deze pagina lees je meer over de examens bij Reddingsbrigade Lemmer.

Zwemexamens bij Reddingsbrigade Lemmer

STA-examen

Vanaf september tot en met december train je voor het examen van een STA-brevet, oftewel het zogenaamde overlevingszwemmen en de afstandsbrevetten. Bij het overlevingszwemmen train je je vaardigheden om te overleven in het water en leren wij je hiervoor allemaal tips en trucs. Hiervoor zwem je dan ook enkele keren extra met kleding aan. Voor de lagere brevetten bestaat het STA-examen uit afstandszwemmen, waardoor je conditie voor de examens Lifesaving in juni/juli verbetert. Daarnaast doen we tijdens de lessen vele leuke reddingsbrigade spelletjes.

STA-examen bij Reddingsbrigade Lemmer

Examens Lifesaving

Aan het einde van het zwemseizoen, eind juni of begin juli, zijn de examens Lifesaving. Tijdens dit examen wordt examen afgenomen volgens de richtlijnen vanuit Reddingsbrigade Nederland. Hiervoor komen examen officials uit heel Noord-Nederland naar Reddingsbrigade Lemmer om het examen af te nemen. Tijdens onze trainingen zorgen onze instructeurs er uiteraard voor dat je goed voorbereid start aan dit examen. Voor de jongere leden bestaat dit examen alleen uit een praktisch examen, maar voor de opleiding tot life saver leg je op deze avonden naast een praktisch examen ook een theorie-examen af.

KNBRD-examen bij Reddingsbrigade Lemmer

Algemene informatie examens

Wanneer je het hele zwemjaar de trainingen en lessen hebt gevolgd kun deelnemen aan het afsluitende STA- of examens Lifesaving. Wanneer je meer dan tien avonden, met of zonder afmelding afwezig bent geweest, kun je niet deelnemen aan het zwemexamen. Enkele weken voordat je examen doet vindt een proefexamen plaats. Als hieruit blijkt dat je de stof onvoldoende beheerst, dan kan er besloten worden dat je aan het einde van het seizoen geen examen doet. Aan het begin van het nieuwe seizoen kun je dan alsnog examen doen.

Anders dan je gewend bent

Houd er tijdens de examens rekening mee dat je op zowel woensdag- als vrijdagavond kunt afzwemmen. Ook kun je op een andere tijd of met een andere lesgroep afzwemmen. Voorafgaand aan de zwemexamens maken onze vrijwilligers een planning met groepjes van zo’n vier tot acht leerlingen en zoeken daar een geschikte examen official bij. Deze groepen zwemmen afhankelijk van de beschikbare banen in het zwembad af op een bepaald tijdstip. Het kan dus zijn dat jouw examen hierdoor op een ander tijdstip plaatsvindt of langer of korter duurt dan dat van een groepsgenootje.

Kun je niet afzwemmen?

Soms komt er iets belangrijks tussen, waardoor je niet kunt afzwemmen. Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door via technische@rblemmer.nl. Wellicht kun je dan op een andere avond of bij een andere reddingsbrigade examen doen.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de zwemexamens bij Reddingsbrigade Lemmer? Raadpleeg dan onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op. Onze vrijwilligers zorgen er graag voor dat jij goed voorbereid aan je examen begint! 

Bekijk ook onze social media